Σε ποιο σημείο αναγράφεται η ημερομηνία λήξης των προϊόντων;

Στο παγωτό η ημερομηνία λήξης τυπώνεται στο πλάι της συσκευασίας ή στο καπάκι ή στο κάτω μέρος της συσκευασίας (βλέπουμε πάντα μήνα και έτος).

Χρησιμοποιούνται συντηρητικά για την παρασκευή των προϊόντων της ΕΒΓΑ;

Στα παγωτά δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά. Δεν υπάρχει καλύτερος και φυσικότερος τρόπος συντήρησης για τα παγωτά από την κατάψυξη. Τα παγωτά συγκεκριμένα, φυλάσσονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -20° C.

Τι είδους γλυκαντική ουσία χρησιμοποιείται στα προϊόντα 0% (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη);

Η γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των παγωτών 0% χωρίς πρόσθετη ζάχαρη είναι η σορβιτόλη και η ασπαρτάμη. Πρόκειται για ουσίες εναλλακτικές της ζάχαρης, οι οποίες έχουν κριθεί ως απόλυτα ασφαλείς από την Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από χρόνια επιστημονικών μελετών και ερευνών.

Τι είναι τα Ε; Γιατί περιέχονται στα τρόφιμα;

Τα Ε είναι κωδικοποιημένες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ονομασίες συστατικών που χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες και βελτιώνουν τη γεύση, την υφή, το χρώμα και το άρωμα των τροφίμων, όπως οι γαλακτοματοποιητές και οι σταθεροποιητές κ.λπ. Η χρήση τους στα τρόφιμα, καθώς επίσης και η δοσολογία τους καθορίζονται στην ελληνική νομοθεσία και συγκεκριμένα στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για παράδειγμα, το παντζαρόχρωμα είναι φυτική ουσία που προέρχεται από τα παντζάρια και χρησιμοποιείται για να ενισχύει το κόκκινο χρώμα. Οτιδήποτε χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας ελέγχεται από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, αναγράφεται στη συσκευασία και είναι στο μέγιστο δυνατό φυτικής προέλευσης. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους καθώς πρόκειται για ουσίες που είναι εγκεκριμένες για χρήση στα τρόφιμα.

Πώς καταλαβαίνουμε την αλλοίωση σε κάποιο παγωτό;

Οι αλλοιώσεις στα τρόφιμα είναι συνέπεια της μη σωστής συντήρησής τους. Όταν τα τρόφιμα συντηρούνται στις κατάλληλες συνθήκες (θερμοκρασία, χώρος, συσκευασία, ημερομηνία λήξης) δε μπορεί να προκληθεί αλλοίωση. Συνήθης τρόπος να καταλάβουμε την αλλοίωση είναι η αλλαγή στο σχήμα, στον όγκο ή την υφή του παγωτού. Ένα αλλοιωμένο παγωτό είναι συρρικνωμένο.

Μπορώ να καταναλώσω ένα προϊόν που έχει αποψυχθεί και επαναψυχθεί;

Δεν πρέπει να καταναλώνουμε επανακατεψυγμένα προϊόντα, γιατί δεν ξέρουμε σε ποιες συνθήκες διατηρήθηκανε ώστε να αλλοιωθούν. Τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνο, αλλά έτσι κι αλλιώς ένα αλλοιωμένο παγωτό δε μας προσφέρει καμία απόλαυση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λίτρου και κιλού;

Το λίτρο είναι μονάδα μέτρησης όγκου, ενώ το κιλό είναι μονάδα μέτρησης βάρους.