Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα, προϊόντα γάλακτος, ζάχαρη ή /και άλλες γλυκαντικές ύλες, όπως γλυκόζη, λιπαρές ύλες, χυμούς φρούτων, κακάο, αυγά. Τα υλικά αυτά αναμιγνύονται μεταξύ τους σε προκαθορισμένες ποσότητες και στη συνέχεια το μίγμα τους ομοιογενοποιείται και παστεριώνεται.

Το παστεριωμένο μίγμα ωριμάζει στις δεξαμενές, στους 5° C, για σταθερή δομή και ισορροπημένη γεύση. Στη συνέχεια, ψύχεται υπό ανάδευση μέχρι τους -6° C και αφού ενσωματωθεί η κατάλληλη ποσότητα αέρα, μορφοποιείται σε διάφορα σχήματα ή /και περιέκτες όπως ξυλάκια, κύπελλα, κώνοι μπισκότου κ.α.

Εκτός από τις βασικές αυτές ύλες για την παραγωγή ενός γευστικού παγωτού, χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά όπως διάφορα σιρόπια, μπισκότα επισοκολατωμένα ή μη, ξηροί καρποί, φρούτα, κομματάκια σοκολάτας και καραμέλας και άλλες λαχταριστές λιχουδιές.

Έτσι διαμορφώνεται μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ικανή να ικανοποιήσει τις διαφορετικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Το παγωτό διατηρεί όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του γάλακτος που είναι και η βασική πρώτη ύλη του. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και λιποδιαλυτών βιταμινών.